Årets stora aktivitetsdag 2017

Lördagen den 16 september.
Årets tema – ”Idéer för rörelserikedom”.

Barn och ungdomar fick chansen att prova på massor av aktiviteter. För de vuxna blev det ”Pep-talks”  där tips på nya insikter och verktyg för att utveckla barn och ungas lust, förmåga och möjlighet att röra sig presenterades av ledande forskare och experter. Utgångspunkten var rörelserikedom (physical literacy) som är en ny nyckel för att öka chanserna till ett aktivt/hälsosamt liv och bättre prestationer inom bl a skolan och idrotten.

Alla aktiviteter var kostnadsfria. Det behövdes ingen föranmälan, förutom Stjärnjakten, se nedan.

Datum 16 september
Tid 10.00–16.00
Plats Nolia Idrottscentrum i Umeå

Testa-på-aktiviteter
Pep-talks
Stjärnjakten
Mer aktiviteter
Aktiviteter för barn med funktionsnedsättning

Stjärnjakten

Barn i åldrarna 7–12 år fick möjlighet att ta sig igenom den populära övningsbanan, kallad Stjärnjakten. Barn fick på ett kul sätt testa sina gränser, utmana sig själva och prova nya rörelser. Allt i kombination med olika idrottsspecifika övningar och moment. Årets bana hade nya ”åldersanpassade” övningar i form av en ”rotationsbana”. Man kunde anmäla sig till olika pass. Passen tar ca 20 minuter. Begränsat antal platser.

Nytt för i år: ”VK´s familjepass”. 
Barn 7-12 år körde ett pass tillsammans med förälder/ansvarig vuxen. Du som förälder är bästa förebilden för att ditt barn ska få ett fysiskt aktivt liv. Det ville vi tillsammans med Västerbottens-Kuriren lyfta och förmedla med detta nya peppande pass!

 

Testa-på-aktiviteter

Det blev massor av aktiviteter där alla barn och ungdomar fick möjlighet att testa olika sätt att hantera bollar, racketar och andra roliga rörelseutmaningar. Med dessa medspelande föreningar och inbjudna föreningar/förbund/organisationer.

  • Björklöven
  • IBK Dalen & IKSU Innebandy
  • Umeå Bskt
  • Umeå FC
  • UHSK Alpine & Tärna IK Fjällvinden
  • Umeå IK fotboll
  • IFK Umeå Skidor
  • Björkstaden Aikidoklubb
  • Gimonäs Umeå IF, IFK Umeå, Sävar IK och Ersmark IK – handboll
  • IFK Umeå Badminton
  • Digi-pepp – Digitala nyheter som peppar till rörelse
  • Länsförsäkringar – testa dina reflexer
  • Obbola IK Cykel – MTB
  • Svenska parasportförbundet / Västerbottens parasportförbund
  • Umeå Brottning
  • Umeå Budoklubb
  • Umeå Bordtennisklubb
  • Umeå Käpphästförening
  • Umeå Segelsällskap
  • Unbound Umeå – boxning/MMA
  • Vännäs VK, IKSU, Rödå FK, KFUM Umeå, Stöcke IF –  volleyboll
  • Västerbottens Idrottsförbund (Streetsports)

Pep-talks

Varje pep-talk var 18 minuter följt av ca 5-10 minuters panelsamtal där expert från Umeå universitet och representant från ett lokalt ”förebildsprojekt” deltog. Direkt efter varje pep-talk fanns möjlighet att fråga och diskutera mer med deltagarna i vår ”eftersnackshörna”.

Tider

Kl 11.00 – Dean Kriellaars (CAN), ”Rörelserikedom, den nya lösningen för fysiskt aktiva och välmående barn.”

Kl 12.00 – Susanne Wolmesjö, ”Strukturer som peppar barn till ett aktivt liv”

Kl 13.00 – PG Fahlström,”En god utvecklingsmiljö skapar både stjärnor och utvecklar folkhälsan”

Kl 14.00 – Nalda Wainwright (GBR), ”Rörelserika elever lär sig mer och mår bättre.”

Om talarna

> ”Rörelserikedom, den nya lösningen för fysiskt aktiva och välmående barn”.
– Dean Kriellaars (CAN)

Tips på ett nytt koncept, ”physical literacy”,  som ger aktiva, presterande och välmående barn.

Dean är expert på physical literacy, eller rörelserikedom som vi kallar det på svenska, och kanske världens främsta ambassadör på detta nya koncept för fysiskt aktivitet. Dean brinner för att sprida budskapet om rörelserikedom och för att bidra till att bekämpa den epidemi av inaktivitet som sprider sig snabbt.

Han är verksam vid University of Manitoba, är väl anlitad talare världen över och har utvecklat metoder och program som används brett i Kanada. Dean är även fysisk rådgivare åt Cirque de Soleil.

 

> ”Rörelserika elever lär sig mer och mår bättre”.
– Nalda Wainwright (GBR)

Tips för meningsfulla fysiska aktiviteter i skolan som bevisligen funkar.

Nalda är föreståndare för Institute for Physical Literacy på University of Wales. Hennes forskning inriktar sig på rörelserikedomens roll när det gäller att utveckla hälsa och välbefinnande.

Hon är rådgivare för utvecklingen av hur rörelserikedom integreras i den nya walesiska läroplanen, leder ”the National Physical Literacy Project for School Research Group” och medverkar i utvecklingen av ”the Australian Physical Literacy Standard”.

 

 

> ”En god utvecklingsmiljö skapar både stjärnor och gynnar folkhälsan.”
– PG Fahlström

Tips på hur barn- och ungdomsidrotten kan formas för att både skapa livslångt intresse och fostra blivande idrottsstjärnor.

PG, talangforskaren som vill slopa talangbegreppet, är universitetslektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitet. Han är den ende i Sverige som doktorerat på coaching inom idrott.  Under de senaste två åren har PG, tillsammans med sina kollegor, publicerat rapporterna ”Vägarna till landslaget” och ”Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer”.

 

 

> ”Strukturer som peppar barn till ett aktivt liv ”
– Susanne Wolmesjö

Tips på hur ledare och föräldrar kan öka chanserna för att barn med speciella utmaningar, tex neuropsykiatriska funktionshinder, eller med mer vanliga utmaningar ska tycka det är kul att röra sig.

Susanne är lärare vid Bosöns folkhögskola och expert på rörelsers betydelse för prestation och välbefinnande. Susanne har både Idrottslärarutbildning på GIH och folkskolelärareutbildning, hon har två magisterexamina i barn- och ungdomars hälsa och i pedagogik. Hon har även studerat biomekanik, fysiologi, psykologi och kognitiv neurovetenskap samt gjort ett mycket uppskattat föredrag, ”Rörelse, en underskattad medicin”, som sänts på SVT.

Mer aktiviteter

”Fråga doktorn”
Besökarna kunde under dagen  ställa frågor om träning och idrottsskador till Per Jonsson, leg. sjukgymnast, Ortopedkliniken VLL samt Idrottshögskolan vid Umeå universitet, känd från SVT´s ”Fråga doktorn”. Per fanns tillgänglig, i Idrottshögskolan Umeå universitets monter, för goda råd till ledare och föräldrar under hela dagen.

 ”Rörelserundan”
Under hela dagen fanns möjlighet att delta i rörelserundan som är en tipsrunda för både barn och vuxna. Rörelserundan bestod av ett antal upplevelsestationer på området där den som deltog fick testa sig själv på olika sätt. Rörelserundan var anpassad för både barn och vuxna och man kunde med fördel göra rundan tillsammans. Alla som slutförde hela rundan hade chans att vinna fina priser.
Arrangerades av partnern VK i samarbete med SISU idrottsutbildarna.

Aktiviteter för barn med funktionsnedsättning

Det blev testa-på-aktiviteter med Parasportförbundet och olika föreningar. Bl a basket, el-hockey och elektronskytte.
Jenny Nordhall informerade om ”Semäj – idrott och hälsa” en förening för idrottande barn med NPF. Jenny mötte man i Parasportförbundets aktivitetsyta i tennishallen.
Susanne Wolmesjös pep-talk kl 12.00,  se ovan.

– – – – – –

Change the game 2017:
15 september, ”Pep-talks for professionals” på P5 i Umeå
16 september, stora aktivitetsdagen på Nolia idrottscenter i Umeå

En stigande inaktivitet bland barn hotar deras framtida hälsa i många nationer runt om i världen. Barn blir fysiskt aktiva om de känner sig trygga med att vara aktiva i olika miljöer. Detta självförtroende skapas genom att lära sig grundläggande rörelseförmågor – att bli rörelserik – som barn.

Att vara rörelserik är nämligen lika viktigt som att kunna räkna, skriva och läsa. Det är också grundläggande för att barn och unga ska vilja prova på och utvecklas inom olika idrotter utifrån deras villkor. Vi vill att så många som möjligt ska ha lusten och förmågan att röra sig – så mycket som möjligt, så länge som möjligt!

Change the game 10 år
De viktigaste lärdomarna

Kolla in

Q&A med talare
Change the game
2024

Kolla in

Vår nya podd:
Rörelserevolutionen

Kolla in