En dag för rörelserika barn

Lördagen den 10 september genomfördes en ny stor aktivitetsdag med Change the game. Årets tema – ”Rätt till rörelse”.

Att vara rörelserik* är nämligen lika viktigt som att kunna räkna, skriva och läsa. Det är också grundläggande för att barn och unga ska vilja prova på och utvecklas inom olika idrotter utifrån deras villkor. Vi vill att så många som möjligt ska ha lusten och förmågan att röra sig – så mycket som möjligt, så länge som möjligt!

Barn och ungdomar fick chansen att prova på nya träningsformer sida vid sida med några av våra största stjärnor. Samtidigt som föräldrar och ledare fick ta del av senaste forskningen kring barn- och ungdomsidrott, presenterad av ledande forskare och experter. Det blev med andra ord både lek och allvar, på och utanför ”banan”.

Datum 10 september
Tid 10.00–16.00
Plats Nolia Idrottscentrum i Umeå

Programblad
Övningarna i stjärnjakten

Vilka fick komma: Alla barn och ungdomar fick komma, nybörjare eller redan aktiva spelar ingen roll. Dessutom var alla föräldrar, ledare och andra intresserade välkomna att delta under de mini-seminarium, ”Pep-talks”, som hölls under denna fullspäckade dag.

Att delta på Change the game denna dag var helt kostnadsfritt för både barn och vuxna.

*Rörelserik! (Physical literacy) Att med motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

Program
Stjärnjakten
Testa-på-aktiviteter
Pep-talks
Mer aktiviteter

Program

Change the game 2016 program

Stjärnjakten

Barn i åldrarna 7–12 år fick möjlighet att ta sig igenom en åldersanpassad övningsbana, kallad Stjärnjakten. Barn fick på ett kul sätt testa sina gränser, utmana sig själva och prova nya rörelser. Allt i kombination med olika idrottsspecifika övningar och moment. Årets bana hade nya övningar och var en ”rotationsbana” med lite kortare och mer intensiva pass. Varje pass tog ca 20 minuter.

Barn

Lokal Friidrottshallen

Stjärnjakten leddes av Johan Andreasson (SISU idrottsutbildarna). Han assisterades av  gästande ”stjärncoacher” som tex Kalle Zackari Wahlström, Hanna Ljungberg och Per Elofsson.

Inspiration!
Använd dig av Stjärnjaktens övningar i dina egna träningspass. Se alla Stjärnjaktens övningar: Stjärnjaktens övningar 2016

Testa-på-aktiviteter

”Våra” medspelande föreningar och inbjudna föreningar/förbund bjöd på massor av aktiviteter där alla barn och ungdomar fick möjlighet att testa olika sätt att hantera bollar, racketar och andra roliga rörelseutmaningar.

  • Björklöven – målvaktsövning, teknikbana och skott på mål
  • IBK Dalen & IKSU Innebandy – olika småspel och nattduellen
  • Umeå Bskt & Udominate basket – bolltrix, skottutmaningar & DJ
  • Umeå FC – bungee run
  • UHSK Alpine & Tärna IK Fjällvinden –  jägarvila, skidsimulator, styltor & slackline
  • Umeå IK fotboll – harres test & bolljonglering
  • IFK Umeå Skidor – stakmaskin
  • Björkstaden Aikidoklubb – aikido på matta
  • Gimonäs Umeå IF, IFK Umeå, Sävar IK och Ersmark IK – minihandboll
  • IFK Umeå Badminton – tivolistation & tävling
  • Obbola IK Cykel – cykel utomhus
  • Svenska parasportförbundet / Västerbottens parasportförbund – paraskytte, rullstolsinnebandy, innebandy (klass U), rullstols-streetbaske & race running.
  • Umeå Brottning – brottarlekar, tekniker, funktionell träning & kamplek
  • Umeå Budoklubb – ju-jutsu kai & brazilian jiu-jitsu
  • Umeå Gymnastikförening – trampett & långmatta
  • Umeå Shotokan karate – karate
  • Umeå Tennisklubb – mjuktennis
  • Västerbottens Idrottsförbund (Streetsports) – basket, parkour, skate, parasport, klättring & bordtennis.

Testa på aktiviteter

Pep-talks

Ola SvenssonKajsa BergqvistDet blev miniseminarier som på olika sätt kommer inspirerade föräldrar och ledare att skapa mer rörelserika barn och unga. Ledande forskare och experter gav spännande insikter och verktyg. Även några av våra största idrottsstjärnor deltog. För att lyssna på dessa pep-talks krävdes ingen anmälan, utan det var bara att dyka upp.

Utgångspunkten för alla Pep-talks var hur vi skapar mer rörelserika barn genom att utveckla deras motivation, förmåga eller möjlighet att röra sig. Föredrag varvades med publikfrågor och samtal med panel bestående av idrottsstjärnor, forskare och experter.

Moderatorer Kajsa Bergqvist och Ola Svensson (SISU idrottsutbildarna).
Lokal Fotbollshallen

Pep-talk 1 – kl 10.15Maja BergkvistPer Höglund

Så kan ledare öka barnens lust att idrotta och röra på sig.
Per Höglund (ordf Sävar IK och forskare Umeå universitet) och Maja Bergkvist (SISU-utbildare Empowering coaching) berättade om SISU’s nya ledarutbildning, ”Empowering Coaching”, som är utvecklad av University of Birmingham under ledning av professor Joan Duda. Här får du som ledare konkreta tips på hur du ökar barns och ungdomars lust att idrotta (hela livet) och samtidigt minska risken att de slutar. Det bästa av allt? Utbildningen och tipsen som gavs är vetenskapligt bevisade att de faktiskt funkar!

I panelen: Johan Fallby (Idrottspsykolog, författare, FC Köpenhamn) och Jan-Erik Romar (idrottsforskare Idrottshögskolan Umeå universitet)

Pep-talk 2 – kl 10.45Per ElofssonInger EliassonJohan Fallby

Så kan föräldrar öka/sänka barnens lust att idrotta och röra på sig.
Johan Fallby gav värdefulla tips, några givna, många tankeväckande till föräldrar. Johan Fallby är idrottspsykologisk rådgivare och före detta landslagsman i bordtennis. Efter bland annat tio år som ansvarig för idrottspsykologi på Svenska Fotbollförbundet arbetar han idag i fotbollsföreningen FC Köpenhamn. I sin uppmärksammade bok ”Gör det bättre själv om du kan!” tar han upp föräldrarollen och många frågor. Vad skapar egentligen motivation hos ett barn? När måste de välja idrott? Får man som förälder lägga sig i?

I panelen: Inger Eliasson (idrottsforskare, Idrottshögskolan Umeå universitet) och Per Elofsson (3 VM-guld, bragdguld 2001 och segrare i Mästarnas mästare 2009).

Pep-talk 3 – kl 11.15Inger EliassonDean Kriellaars

Låt oss göra barn rörelserika (16 min).
Den världsledande experten Dean Kriellaars berättade om rörelserikedom (physical literacy) och om varför rörelserikedom är nyckeln till fysisk, social, psykologisk hälsa och lust att idrotta och prestera mera. Dean gav värdefulla konkreta tips på hur du som förälder eller ledare kan öka dina barns förmåga och lust att röra på sig.

I panelen: Inger Eliasson (idrottsforskare, Idrottshögskolan/Umeå universitet)

Pep-talk 4 – kl 13.00Maria SvenssonAnna Iwarsson

Så viktigt är det med rörelserika barn. 
Anna Iwarsson beskrev det stora hotet mot mänskligheten – den fysiska inaktiviteten. Anna är författare och opinionsbildare och har skrivit den uppmärksammade rapporten ”Sitta är det nya röka” (PDF). Hon är ordförande i Svenska gymnastikförbundet och ledamot i Riksidrottsstyrelsen.

Maria Svensson från GUIF delade med sig av deras nya träningsmodell där de ökat den allsidiga träningen för deras barngrupper i handboll. En modell för andra idrotter att inspireras av för att snabbt anamma allsidig träning.

Pep-talk 5 – kl 13.30Åke HuitfeldtStina Hildingsson

Så lyckas vi med integration inom barn- och ungdomsidrotten.

Stina Hildingsson från Korpen Umeå berättade om riktigt lyckade integrations- och inkluderingsprojekt. Stina är  ansvarig för folkhälsoprojekt, utvecklingsarbete och gruppträning.

I panelen: Åke Huitfeldt, lärare i Idrott och Hälsa, gav utifrån sin forskning konkreta tips för att underlätta nyanlända ungdomars möte med idrottsundervisningen i skolan.

Pep-talk 6 – kl 14.00Åke HuitfeldtKalle Zackari-Wahlström

Visst ska vi göra alla barn och unga rörelserika!
Kalle Zackari-Wahlström gav sin syn på träning och hur vi kan peppa barn och unga att bli mer fysiskt aktiva.

I panelen: Åke Huitfeldt lärare i ämnet Idrott och hälsa, utsedd till årets Idrottslärare 2010.

Pep-talk 7 – kl 15.00Hanna LjungbergPeter BrusvikTor Söderström

Så fixar vi så fler får samma chans att vara med och utvecklas!

Peter Brusvik, från Svenska Fotbollsförbundet berättade varför de tagit beslutet att sluta kora segrare i serier och cuper för barn under 13 år.

I Panelen:
Tor Söderström, professor/föreståndare Idrottshögskolan vid Umeå universitet, som gjort flera studier av svensk fotboll.
Hanna Ljungberg (VM-silver 2001, vinnare av Diamantbollen 2004).

Pep-talk special

Ett fördjupande Pep-talk med Dr Dean Kriellaars (CAN) som vände sig till de som redan har grundläggande kunskaper om allsidig träning och och som är intresserade av att anamma nya insikter för att utveckla sina adepter, sitt lag eller sin förening. Dean berättade om rörelserikedom (“physical literacy”) varför det är så viktigt och gav värdefulla tips som man kan implementera i sin organisation – för att få barn och unga att idrotta längre, må bättre och prestera bättre.

Lör 10/9 kl 12.00–13.00
Det var begränsat antal platser. Anmälan krävdes.

Dean Kriellaars

Mini-ÅFT – kl 14.30

Dean KriellaarsJohan AndreassonDet blev exklusiv en stund med kort introduktion i åldersanpassad fysisk träning.

Deltagarna, ca 50 st, fick en rundvandring i övningsbanan Stjärnjakten med huvudcoachen (och instruktör i ÅFT) Johan Andreasson och Dean Kriellaars (kanadensare som är ledande expert i världen på hur man skapar röreselserika barn). De berättade om syftet med de olika övningarna, varför de är så träningsbara och kul för barn. På ca 20 minuter fick deltagarna en unik möjlighet att få en inblick i hur man kan bedriva fysträning för barn på ett nyttigt och kul sätt.

Denna ”mini-ÅFT” var även ett exklusivt smakprov på SISU´s populära kurs ”åldersanpassad fysisk träning” (ÅFT), som ca 500 ledare i Västerbotten gått sedan starten 2014. En garanterad kick för alla aktivitetsledare!

Lör 10/9 kl 14.30–14.50

Mini-ÅFT

Mer aktiviteter

”Fråga doktorn”
Besökarna under dagen fick ställa frågor om träning och idrottsskador till Per Jonsson, leg. sjukgymnast, Ortopedkliniken VLL samt Idrottshögskolan vid Umeå universitet, känd från SVT´s ”Fråga doktorn”. Per fanns tillgänglig, i Umeå universitets monter, för goda råd till ledare och föräldrar under hela dagen.

180 barn och föräldrar upplevde och upptäckte i ”Rörelserundan”
Under hela dagen fanns möjlighet att delta i rörelserundan som var en tipsrunda för både barn och vuxna. Rörelserundan bestod av ett antal upplevelsestationer på området där den som deltar fick testa sig själv på olika sätt. Rörelserundan var anpassad för både barn och vuxna och man kunde med fördel göra rundan tillsammans. Alla som slutförde hela rundan hade chans att vinna fina priser.
Arrangerades av sponsorn VK i samarbete med SISU idrottsutbildarna.

Medspråkare
Genom Vän i Umeå fanns det ”medspråkare” på plats. ”Medspråkarna” var behjälpliga med arabiska, dari, franska, hindi, kurdiska och tyska.

 


Vill du hålla dig uppdaterad kring Change the game? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Change the game inleder samarbete med IPLA

Kolla in

Q&A med talare
Change the game
2023

Kolla in

Om rörelserikedom – ny och mer info

Kolla in