Lördagen den 26 september genomfördes en ny stor aktivitetsdag med Change the game, projektet som går ut på att sprida ett nytt tankesätt kring barns idrottande. Kunskapen kommer från forskningen och slutmålet är att barn ska tycka att det är roligare att sporta, få livslångt intresse för idrott och som bonus öka sina chanser att bli riktigt bra i sport på sikt.
Barn och ungdomar fick chansen att prova på nya träningsformer sida vid sida med några av våra största stjärnor. Samtidigt som föräldrar och ledare fick ta del av senaste forskningen kring barn- och ungdomsidrott, presenterad av ledande forskare och experter. Det blev med andra ord både lek och allvar, på och utanför banan.
Datum 26 september
Tid 10.00–16.00
Plats Nolia Idrottscentrum i Umeå
Vilka fick komma: Alla barn och ungdomar fick komma, nybörjare eller redan aktiva spelade ingen roll. Dessutom var alla föräldrar, ledare och andra intresserade välkomna att delta under de seminarium, ”Pep-talks”, som hölls under denna fullspäckade dag.
Att delta på Change the game denna dag var helt kostnadsfritt för både barn och vuxna.
Barn i åldrarna 7–12 år fick möjlighet att ta sig igenom en åldersanpassad övningsbana, kallad Stjärnjakten. 525 barn deltog och fick på ett kul sätt testa sina gränser, utmana sig själva och prova nya rörelsemönster. Allt i kombination med olika idrottsspecifika övningar och moment.
Lokal Friidrottshallen
Stjärnjakten leddes av Johan Andreasson (SISU idrottsutbildarna). Han assisterades av namnkunniga ”stjärncoacher”. Bl.a. Lisa Miskovsky, Hanna Ljungberg, Jesper Blomqvist, Anja Pärson och Emma Igelström. Heidi Andersson fick tyvärr lämna återbud pga deltagande i Mästarnas mästare.
Banan bestod av sex utmanande övningar:
I fotbollshallen bjöd ”våra” medspelande föreningar på massor av olika aktiviteter där alla barn och ungdomar fick möjlighet att testa olika sätt att hantera bollar, puckar och andra roliga utmaningar.
I tennishallen fanns en rad föreningar och förbund, inbjudna av Umeå kommun och SISU Idrottsutbildarna, som erbjöd roliga och galna prova-på-aktiviteter.
För dessa aktiviteter krävdes ingen föranmälan, det är vara bara att dyka upp.
Det blev fyra seminarier som på olika sätt ska inspirerade föräldrar och ledare att göra det ännu roligare för sina barn med idrott. Ledande forskare och experter från idrotten förmedlade spännande insikter och verktyg. Några av våra största idrottsstjärnor deltog i panelsamtal och berättade om sina egna idrottskarriärer och erfarenheter. För att lyssna på dessa pep talks krävdes ingen anmälan, utan det var bara att dyka upp.
Temat var idrott på barns villkor. Utgångspunkten för alla seminarierna var ”motivationsförutsättningarna” (grundläggande insikter om motivation och hur vi därmed kan göra idrotten kul). Föredrag varvades med publikfrågor och samtal med panel bestående av idrottsstjärnor, forskare och experter.
Moderator Suzanne Sjögren (TV4) och Ola Svensson (SISU idrottsutbildarna).
Lokal Parkettsalen.
Om tävlandet/resultatens roll och selektering.
Tor Söderström, professor, pedagogiska institutionen Idrottshögskolan Umeå universitet berättade vad forskningen ger för svar på: Måste man specialisera sig tidigt? Är det en fördel att bli uttagen tidigt till distriktslag eller u-landslag? Hur viktigt är det att vinna för barnen? Många barn gillar att tävla, vad har tävlingsformen för betydelse för barnen?
I panelen:
Hanna Ljungberg, Jesper Blomqvist och Emma Igelström,
Annika Johansson (universitetslektor Idrottshögskolan Umeå universitet)
Anders Wahlström (barn/ungdomsansvarig Riksidrottsförbundet)
Om föräldrarnas roll.
Stefan Wagnsson, Karlstad universitet, universitetslektor i idrottsvetenskap berättade vad forskningen ger för svar på:
Hur bör jag stötta mitt barn? Hur bör jag stötta mitt barns tränare?
I panelen:
Emma Igelström och Anja Pärson,
Staffan Karp (universitetslektor Idrottshögskolan Umeå universitet)
Inger Eliasson (universitetslektor Idrottshögskolan Umeå universitet),
Anders Wahlström (barn/ungdomsansvarig Riksidrottsförbundet)
Om allsidig träning.
Michael Svensson, universitetslektor idrottsmedicinska enheten, Idrottshögskolan Umeå universitet berättade vad forskningen ger för svar på:
Varför är det bra med fysträning för barn? Hur gör man fysträningen kul?
I panelen:
Jesper Blomqvist och Lisa Miskovsky
Per Jonsson (specialist sjukgymnast ortopedklinikens idrottsskademottagning, VLL)
Marcus Bohlin (specialist läkare på ortopedklinikens idrottsskademottagning, VLL)
Maria Liljeholm Bång (Idrottslärare/universitetsadjunkt, Idrottshögskolan, Umeå universitet)
Om varför barn & ungdomar slutar med idrott.
Annika Johansson & Inger Eliasson, universitetslektor, pedagogiska institutionen, Idrottshögskolan, Umeå universitet berättade om vad forskningen ger för svar på:
Varför slutar barn & ungdomar att idrotta? Vad kan jag som ledare/förälder göra åt det?
I panelen:
Jesper Blomqvist
Stefan Wagnsson (Karlstad universitet, universitetslektor i idrottsvetenskap)
Anders Wahlström (Barn/ungdomsansvarig Riksidrottsförbundet).
Här finns konkreta verktyg för att snabbt kunna använda insikterna från Pep-talks i praktiken.
Se även filmerna och kompendium från Stjärnjakten.
Dessutom uppträdde Isa Tengblad, finalist i Melodifestivalen 2015 med ”Don’t stop”, att uppträda!
Vill du hålla dig uppdaterad kring Change the game? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.