Det blev en riktigt viktig och kul dag!

Lördagen den 27 september gick startskottet för Change the game, ett projekt som går ut på att sprida ett nytt tankesätt kring barns idrottande. Kunskapen kommer från forskningen och slutmålet är att barn ska tycka att det är roligare att sporta, leva längre som gamla och som bonus öka sina chanser att bli riktigt bra i sport på sikt.

Change the game inleddes genom att bjuda in barn, ungdomar, föräldrar och ledare till ett träningscamp tillsammans med några av våra största idrottsstjärnor. Barn och ungdomar fick under dagen chansen att prova på nya träningsformer sida vid sida med sina idoler, samtidigt som föräldrar och ledare fick ta del av senaste forskningen kring hur vi bäst tar hand om barnens talang och hälsa genom flertalet föreläsningar och seminarier av ledande personer inom området. Det blev med andra ord både lek och allvar, på och utanför banan.
Kolla in vår after movie
Se intervjuer och föreläsningar från dagen.
Se bilder från dagen.

Datum: 27 september
Tid: 10–16
Plats: Gammlia Idrottscentrum

Vilka fick komma: Alla barn och ungdomar fick komma, nybörjare eller redan aktiva spelar ingen roll. Dessutom var alla föräldrar, ledare och andra intresserade välkomna att deltaga under det seminarium som vi höll i samband med denna fullspäckade dag.

Att delta på Change the game denna dag var helt kostnadsfritt för både barn och vuxna.

Stjärnjakten

Barn i åldrarna 7–12 år fick möjlighet att ta sig igenom en åldersanpassad övningsbana, kallad Stjärnjakten, där barnen på ett kul sätt fick utmana och testa sina allsidiga färdigheter i kombination med olika grenspecifika moment.

Lokal Excel arena
Stjärnjakten leddes av Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, och Johan Andreasson från SISU idrottsutbildarna.

Banan bestod av sex utmanande övningar:

 1. Skorpionen
 (Reaktion/koordination)
  På en given signal gäller det att snabbt gå till attack och använda sin smidighet.
 2. Oxen
 (Ballistik)
  I denna utmaning får du ta i som den starke oxen när du jobbar med stora och tunga bollar.
 3. Vågen
 (balans)
  Vid denna station handlar det om att utmana sin balans
 4. Fiskarna
 (intervall med riktningsförändring)
  Här gäller det, som älvens ädelfiskar, att under korta stunder, med vila emellan, röra sig snabbt genom att ofta byta riktning.
 5. Lejonet
 (snabbhet/styrka)
  På denna station får du som djurens konung använda din snabbhet och förmåga att göra spänstiga hopp.
 6. Stenbocken (funktion)
  Här får du, som den viga stenbocken, öva på att kunna ta dig fram överallt genom att hoppa och krypa.

Två av dessa stjärnor var gästcoacher vid respektive pass: Björn Ferry. Per Elofsson. Emma Berglund, Umeå IK. Danny Persson, Umeå FC. Lisa Blomkvist och Charlotta Säfvenberg, UHSK. Stefan Öhman & Alexander Hellström, Björklöven. Lisa & Carolina Miskovsky. Alexander Bodén, IBK Dalen. Josefina Eiremo, IKSU innebandy.

Huvudcoach & designer: Johan Andreasson, SISU idrottsutbildarna.

Övningarna i Stjärnjakten, med illustrationer och syften,  finns att ladda ner här. 

Testa-på-aktiviteter

På området fanns även olika testa-på-aktiviteter där alla barn och ungdomar fick möjlighet att testa olika sätt att hantera bollar, puckar och andra roliga utmaningar. Idrotter/grenar/saker som barnen fick testa på plats:

 • Speedshooting – Dannys dunder med Umeå FC och Umeå IK
 • Prickskytte – Sniper-Emma med Umeå FC och Umeå IK
 • Teknikbana – Dribbel-Elin med Umeå FC och Umeå IK
 • Fotbollsplan (streetspel) – Let’s play med Umeå FC och Umeå IK
 • Hoppborg – Simon-skutt med Umeå FC och Umeå IK
 • Slackline med Tärna IK Fjällvinden och UHSK
 • Parallellslalom med Tärna IK Fjällvinden och UHSK
 • Skiers edge med Tärna IK Fjällvinden och UHSK
 • Skjuta hårdast (Speedshoting) med Björklöven
 • Prickskytte med Björklöven
 • Passningsträning med Björklöven
 • Målvaktsträning med Björklöven
 • Vem klär på en hockeyutrustning snabbast? med Björklöven
 • Speedshooting med IBK Dalen och IKSU Innebandy
 • Prickskytte med IBK Dalen och IKSU Innebandy
 • Spontanspel med IBK Dalen och IKSU Innebandy

Pep talks

Under miniföreläsningar (20 minuter långa) tog experterna död på myter kring barn och ungdomars idrottande. Man fick även möjlighet att höra vad några av våra största idrottsstjärnor hade att säga om sina egna idrottskarriärer och erfarenheter. Förhoppningen var att föräldrar/ledare fick med sig gott om kunskap som gör det roligare, mer utvecklande och inspirerande för sina barn att röra på sig. För att lyssna på dessa pep talks krävdes ingen anmälan, utan det var bara att dyka upp. Dessa föreläsningar och korta intervjuer med alla experter spelades in för att kunna ses när som helst, sprid gärna vidare!

Moderator Åsa Sandell och Ola Svensson (SISU idrottsutbildarna).
Lokal Udominate arena

Kl 10.15 ”Är det farligt med styrketräning för barn?”

Michail Tonkonogi, professor idrottsfysiologi,  berättade varför det är så viktigt med allsidig träning och ge för många överraskande fakta om vilka färdigheter som är mer eller mindre träningsbara för barn.

Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi och en av landets främsta experter och forskare inom fysisk träning och hälsa. Han är rådgivare åt flera idrottsförbund och elitidrottare. Michail har bl a varit ansvarig för styrketräning vid – Norges Olympiska Kommitté. Han har blivit mycket uppmärksammad för sitt arbete kring träning för barn och för äldre. Michail har publicerat fem böcker och fler än 80 vetenskapliga artiklar och rapporter. Tack vare hans expertis och hans förmåga att på ett enkelt och lättförståeligt sätt förmedla kunskap kring träning, kost och hälsa är han en återkommande gäst i TV- och radioprogram och är en flitigt anlitad expert i tidningar och tidskrifter.

KL 11.15 ”När måste man specialisera sig för att bli bra?”

Tor Söderström, professor vid Idrottshögskolan, Umeå universitet, gav en bild av hur talangutveckling och selektering ofta fungerar inom idrotten. Han gav åhörarna insikt i när det är lämpligt att specialisera sig (”satsa på en idrott”) och varför.

Tor är professor i pedagogik och föreståndare för idrottshögskolan vid Umeå universitet. Han intresserar sig för lärande och utveckling inom idrott och högre utbildning. Tors aktuella idrottsprojekt berör talangutveckling och prestationsutveckling inom idrott. I dessa projekt fokuseras på utveckling av idrottslig expertis i relation till specifika idrottsmiljöer.

Kl 12.15 ”Är piska och morötter viktigt för att bli motiverad?”

Mikael Östberg, Ledarskapscentrum, berättade varför det är så viktigt att ha koll på att det finns olika typer av motivation och hur man som förälder och ledare kan skapa bra förutsättningar för barnen ska tycka det är kul att idrotta.

Mikael är en av Ledarskapscentrums grundare. Ledarskapscentrum sprider på olika sätt vetenskapligt förankrad kunskap inom hela det arbetspsykologiska fältet. Motivationsforskningen står för ett av de viktigare bidragen till hur verksamheter kan både må och prestera bättre. Denna kunskap är i allra högsta grad relevant för barn- och ungdomsidrott.

Kl 13.15 ”Stjärnsnack”

Idrottsstjärnor snackade om receptet på ”bra idrott” för barn och ungdomar. Utifrån deras erfarenheter och vad vetenskapen säger.

Björn Ferry, Per Elofsson, Emma Berglund mfl samtalade under ledning av moderatorerna.

Kl 14.15 ”Går det att träna barns kondition”?

Christer Malm, docent vid Idrottsmedicinska enheten Idrottshögskolan Umeå universitet, gav för många överraskande fakta om möjligheten att träna ”kondition” och hur väsentligt den skiljer sig mellan prepubertala och pubertala barn/ungdomar.

Några av Christers aktuella projekt är bl.a. utvecklingen av ett nytt test för bloddoping, mekanismer som styr muskelns anpassning till träning med och utan anabola steroider, träning med reumatism, prestationsprofiler för längdskidor och alpint där flera avhandlingsarbeten är pågående. Tillsammans med studenter vid Idrottsmedicin har arbeten om barn och träning genomförts, där effekter av tidig selektion undersökt.

Kl 15.15 ”Är idrotten anpassad efter barnens behov?”

Emil Risberg, utvecklingschef för Svensk innebandy,  berättade varför de, som en av de första idrotterna, har en ny filosofi som innebär att de har åldersanpassat formerna både för träning och tävling. Deras filosofi bygger på att använda vetenskapen i praktiken.

Emil är en av huvudpersonerna bakom innebandyns nya utvecklingsmodell och har ett stort intresse för utvecklingsfrågor som rör helheten kring ett livslångt idrottande.

Summering av dagen (direkt efter Emil Risberg)

En paneldiskussion som gav verktyg och insikter från dagen och försökte svara på: hur kan vi nu använda vetenskapen i praktiken? Medverkade gjorde Christer Malm, Tor Söderström, Mikael Östberg, Emil Risberg, Björn Ferry, Mats Waltin (tränare Björklövens A-lag) och André Jeglertz (förbundskapten för Finlands damlandslag i fotboll).

Change the game inleder samarbete med IPLA

Kolla in

Q&A med talare
Change the game
2023

Kolla in

Om rörelserikedom – ny och mer info

Kolla in