Intresserad av att lära dig mer om hur vi kan hjälpa barn och ungdomar att bli rörelserika? Förhoppningsvis blir du peppad av följande material.
Vikten av att barn blir rörelserika är något som allt fler idrottsorganisationer i olika länder verkar för. Här ett charmigt och tankeväckande exempel från Wales Sport Wales – Physical Literacy
Startskottet för Change the game gick 27/9 2014. Med Stjärnjakten, Testa-på-aktiviteter och Pep-talks där experter dödade myter om barn- och ungdomsidrott.
Se intervjuer och föreläsningar från dagen.
Se bilder från dagen.
Här är alla övningar med beskrivning hur du som ledare kan rigga en bana på egen hand och poängen med att att öva de olika fysiska färdigheterna.
PDF med övningar i Stjärnjakten 2016
PDF med övningarna i Stjärnjakten 2015.
Korta filmer på alla övningarna i Stjärnjakten 2015.
PDF med övningarna i Stjärnjakten 2014.
Åldersanpassad fysisk träning är temat för övningsbanan Stjärnjakten. Vetenskapen är hämtad från boken som är skriven av bland andra professor Michail Tonkonogi. Se film om boken som säljs av SISU idrottsböcker.
Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Här kan du läsa mer om utbildningar, svensk idrotts riktlinjer och anvisningar med mera.
Det pratas om ett kommande paradigmskifte vad gäller barn- och ungdomsidrott. Ett skäl till detta är att barnens hälsa börjar svikta. Denna film visar hur man i Kanada informerar befolkningen om detta och vikten av att barn blir rörelserika.
Idrottshögskolan Umeå universitet har många idrottsrelaterade utbildningar och bedriver forskning inom många områden.
Allt fler nationella idrottsförbund, specialidrottsförbund och andra initiativtagare, i Sverige och utomlands, börjar skapa nya utvecklingsmodeller och program baserade på de senaste insikterna. ”Sport for life” i Kanada, ”Idrotten vill” här i Sverige, ”Changing the game project” i USA och ”Svensk innebandys utvecklingsmodell” är några exempel. Denna film visar USA Hockey’s nya filosofi.
Nyckeln till framgång är ihärdighet hävdar Angela Duckworth i hennes välsedda Ted talk.
SISU´s folder om ALM-trädet står för fokusering på prestation snarare än resultat. Lär sig barn ALM-trädets andemening så ökar hens chanser att bli ihärdiga, att bli mer kvalitativt motiverade och att lyckas – både i idrott, skolan och i livet.
Intervju med professor Joan Duda, om hur man som ledare och förälder kan skapa förutsättningar för att barnens idrottande ska bidra både till välbefinnande och prestationsutveckling, ”Empowering coaching”.
Här är hennes föredrag om samma ämne som hon höll 24 september på Idrottshögskolan i Umeå.
Åsa, som var moderator vid den första aktivitetsdagen (26/9 2014), skriver tänkvärt om Change the game i sin krönika i Stark magasin 5/2014.