Dorotea kommun, fritid

Utveckla träningspass för skolungdomar och utmaningar längs motionsspåret runt sjön.

Så här gjorde vi

På grund av Covid-19 så flyttade vi ut alla våra gruppträningar i våras. Detta gav oss möjlighet att utveckla passen och vi fick verkligen utmana oss i uppfinningsrikedom! Vi tillverkade egna träningsredskap av stock, sten och stålrör och det är verkligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på! När vi sen fick möjligheten att hoppa in och delta i utvecklingsprogrammet för nyskapare så har vår utomhusträning utvecklats ännu mer tack vare rörelserikedom.

I vår stationsträning har alltid våra deltagare fått övningarna ”färdigserverade”, ”gör såhär”. Vi har nu provat att leverera en ”ickefärdig” rörelse med +1 tänket på vissa stationer med gott resultat! Deltagarna mottog förändringen med viss förvåning, resulterade i skratt, fantastiska lösningar och massa steg utanför deras comfortzoner. Detta planerar vi nu att fortsätta smyga in i höstens aktiviteter, vi märker att det uppskattas!

Projekt i framtiden: Vi har också planerat att tillsammans med skolan berika vårt motionsspår runt sjön med ”rörelseplatser”. Vår tanke är att varje klass upp till åk 5 skall få utforma sin ”egna” rörelseplats. På det viset får eleverna gemensamt delta, skapa och så småningom dela med sig av sin röreslerikedom till andra, vänner/föräldrar/familj. Blir tillslut en fantastisk rörelseresa runt sjön!

Ett av våra favoritsätt att förklara rörelserikedom

Vi jämför rörelserikedom med att äta.
Vi tänker att varje människa borde känna till att rörelse är lika viktigt som mat, det borde vara lika självklart att ha många sätt att röra sig på som att det finns flera rätter att välja på i en meny på restaurangen.

Så här passar rörelserikedom vår organisations vision, värderingar eller behov

Vårt mål för verksamheten är att öka Doroteabornas folkhälsa. Vi skall finnas till för hela befolkningen, gammal som ung, inspirera, motivera och engagera!
Vi känner därför att kunskap om rörelserikedom kommer att berika och hjälpa oss att bli bättre på vårt arbete. Det kommer även att hjälpa oss att nå ut till fler personer som ännu inte hittat glädjen till rörelse.

Vi ser dessa fördelar med att använda rörelserikedom

Genom att använda oss av rörelserikedom kan vi skapa bättre förutsättningar för att utveckla våra deltagares inre motivation. Allt eftersom vi får mer erfarenhet av detta kommer vi också att locka fler människor i olika åldrar till vår verksamhet, inspirera dem till rörelse och ge dem en möjlighet till bättre hälsa.
Vi själva kommer att bli bättre på att möta människor med liten/ingen rörelsevana. Anpassa aktiviteter och utmaningar på ett bättre sätt och då skapa mer glädje till rörelse.

Kontaktinformation

Kristina Isaksson, friskvårdsinstruktör
kristina.isaksson@dorotea.se

Veronica Wahlgren, friskvårdsinstruktör
veronica.wahlgren@dorotea.se

Change the game inleder samarbete med IPLA

Kolla in

Q&A med talare
Change the game
2023

Kolla in

Vår nya podd:
Rörelserevolutionen

Kolla in